ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Είναι ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με το εσωτερικό του δοντιού. Εκεί υπάρχει ένας ιστός που ονομάζεται πολφός (το γνωστό “νεύρο” του δοντιού). Αποτελείται από κύτταρα τα οποία κατασκεύασαν την εσωτερική δομή του δοντιού που λέγεται οδοντίνη και κλείστηκαν στο εσωτερικό του. Οδοντίνη συνεχίζουν να κατασκευάζουν σε όλη τη ζωή μας αντιδρώντας σε ερεθίσματα (τερηδόνες, εμφράξεις , αυχενικές ευαισθησίες). Κάποια στιγμή μικρόβια από τερηδόνα, υπερβολική φθορά των δοντιών ή ακόμη και υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών (βρυγμός) μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο δόντι που ονομάζεται πολφίτιδα. Αυτό συνδυάζεται με εντονότατο πόνο που αντιστέκεται στα παυσίπονα και προκαλείται από ψυχρά ερεθίσματα ή μπορεί να είναι και αυτόματος. Συνήθως είναι παλμικός ( σα χτύποι καρδιάς) και προτιμάει τις βραδινές ώρες.

Κάποιες φορές ο πόνος είναι μικρός ή ακόμη και ανύπαρκτος. Εξαρτάται από τη δυναμικότητα του πολφού και πόσο δυνατά μπορεί να αντιδράσει. Είτε μικρός είτε μεγάλος μετά από μερικές μέρες σταματάει και πολλοί ασθενείς που δεν πήγαν ήδη στον οδοντίατρο, δεν ασχολούνται άλλο. Περνούν κάποιοι μήνες  και ξαφνικά ξαναρχίζει ο πόνος ( τώρα πια όχι στο κρύο) ιδιαίτερα στο μάσημα και την πίεση. Μερικές φορές συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται και αντιβίωση παράλληλα με την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Και στις δύο φάσεις που περιέγραψα το δόντι χρειάζεται Ενδοδοντική Θεραπεία ( κοινώς απονεύρωση – αν και δεν είναι σωστός αυτός ο όρος), δηλαδή θεραπεία εσωτερικά του δοντιού.

Η Ενδοδοντική Θεραπεία ( ΕΘ ) χωρίζεται σε 3 φάσεις:

1. Αρχική διάνοιξη – εκπόλφωση. Σε αυτή τη φάση ο οδοντίατρος κάνει μια τρύπα στο δόντι, περίπου στο κέντρο του, φτάνει στο σημείο που βρίσκεται ο πολφός ( ή τα υπολείμματά του αν έχει νεκρωθεί ), και τον αφαιρεί. Στη συνέχεια βρίσκει το ή τους ριζικούς σωλήνες και αφαιρεί και από εκεί πολφικό ιστό.

2. Αφού έχουν βρεθεί οι ριζικοί σωλήνες ξεκινάει η χημικομηχανική επεξεργασία. Αρχικά πρέπει να υπολογίσουμε το μήκος του κάθε σωλήνα με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε κομμάτι που δε θα καθαρίσουμε ( υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει ή να ξανακάνει απόστημα από τα μικρόβια που θα έχουν απομείνει), ούτε όμως να ξεπεράσουμε τη ρίζα γιατί θα τραυματίσουμε το οστό και θα του προκαλέσουμε κάποια ζημιά με τα εργαλεία και τα απολυμαντικά μας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία “ξύνουμε” εσωτερικά τα σωληνάκια αυτά για να αφαιρέσουμε υπολείμματα και να τα κάνουμε λεία. Αυτό το κάνουμε σε όλο το μήκος τους μέχρι την άκρη της ρίζας χωρίς όμως να τη ξεπερνάμε.  Ταυτόχρονα τα ξεπλένουμε με απολυμαντικό και καθαριστικό υγρό ώστε να τα απομακρύνουμε. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερα νούμερα εργαλείων μέχρι κάποιο σημείο, αποδίδοντας λείους, καθαρούς και ευρείς ριζικούς σωλήνες έτοιμους για το τρίτο στάδιο.

3. Με καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια εσωτερικό του δοντιού προχωράμε στην τελική έμφραξη, είτε στο ίδιο ραντεβού είτε μετά από μερικές μέρες. Αυτό εξαρτάται από το αν υπήρχε μόλυνση στο δόντι, απόστημα ή συμπτώματα. Αφού “ξεπλένουμε” πάλι τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού και τους στεγνώσουμε, τους γεμίζουμε με κώνους γουταπέρκας ( αδρανές υλικό σα λάστιχο) και φύραμα ( υγρό υλικό που γεμίζει το χώρο) ώστε να πετύχουμε ερμητικό σφράγισμα της ρίζας. Έτσι εμποδίζουμε μικρόβια να εγκατασταθούν εκεί και να δημιουργήσουν εστία μόλυνσης στο κόκκαλο της γνάθου.

Η διαδικασία αυτή έχει “εκσυγχρονιστεί”, με μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα και αξιοπιστία. Υπάρχουν συσκευές γι` αυτό το σκοπό τις οποίες χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας.

Η ψηφιακή ακτινογραφία μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα του δοντιού, με μεγάλη μεγέθυνση, οπτική οξύτητα και εργαλεία που μας επιτρέπουν να δούμε καθαρά τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού και να υπολογίσουμε το μήκος τους με μεγάλη ακρίβεια.

Ο εντοπιστής ακρορριζίου είναι μια συσκευή που χρησιμοποιώντας ασθενές ρεύμα μας βοηθάει να εντοπίσουμε ακριβώς το σημείο που ο ριζικός σωλήνας τελειώνει και από εκεί και πέρα είναι εξωτερικό περιβάλλον για το δόντι και δεν πρέπει να το πειράξουμε. Αυτό το σημείο λέγεται τρήμα και πολλές φορές είναι στα πλάγια του δοντιού και όχι στην άκρη του.

Μηχανοκίνητα εργαλεία χημικομηχανικής επεξεργασίας. Αντικαθιστούν το χέρι στον κοπιαστικό και χρονοβόρο καθαρισμό των ριζικών σωλήνων. Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερο αποτέλεσμα με πιο λεία τοιχώματα σε μικρότερο χρόνο.

Στο ιατρείο μας έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με εξιδεικευμένο οδοντίατρο ( Ενδοδοντολόγο) ο οποίος αναλαμβάνει τα πιο δύσκολα δόντια. Δόντια που έχουν πολλές κάμψεις ή πολύ στενούς ριζικούς σωλήνες, επαναλήψεις παλιών ενδοδοντικών θεραπειών που έχουν αποτύχει, αντιμετωπίζονται συνήθως σε ένα ραντεβού με πολύ καλά αποτελέσματα.