ΕΞΑΚΤΙΚΗ

Η σύγχρονη οδοντιατρική σώζει πάρα πολλά δόντια. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες  περιπτώσεις όπως μια βαθιά τερηδόνα κάτω από τα ούλα που δεν αφήνει αρκετό δόντι για να “κρατηθούμε” από αυτό και να κάνουμε μια αποκατάσταση, μια μεγάλη κύστη που δε θεραπεύεται, μια ρωγμή στη ρίζα που δεν μπορούμε να κλείσουμε και καταδικάζει το δόντι και τέλος κάποια δόντια σε βαριά περιοδοντίτιδα που δεν έχουν στήριξη και πρέπει να εξαχθούν. Ακόμη, υπάρχουν οι φρονιμίτες που συνήθως δε χωράνε στη γνάθο, είναι καλυμμένοι κατά ένα μέρος από το ούλο και δημιουργούν πολλές φορές πρόβλημα. Δηλαδή πρέπει να βγάλουμε το δόντι ή τα δόντια. Αυτές τις περιπτώσεις τις αναλαμβάνει ο τομέας της Οδοντιατρικής που λέγεται Εξακτική.

Οι εξαγωγές των δοντιών μπορεί να είναι εύκολες, μέτριες, δύσκολες ή πολύ δύσκολες. Στο οδοντιατρείο μας κάνουμε όλων των ειδών τις εξαγωγές εκτός από τις πολύ δύσκολες ( έγκλειστους φρονιμίτες με γωνία ή που συνορεύουν με ευαίσθητα ανατομικά μόρια), τις οποίες τις παραπέμπουμε σε γναθοχειρουργό.

Για να προσφέρουμε την καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή μας εφαρμόζουμε ανώδυνες τεχνικές αναισθησίας που όμως τον καλύπτουν για να μην πονάει. Προσπαθούμε να κάνουμε γρήγορα τις εξαγωγές, όχι όμως βιαστικά γιατί θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο την περιοχή κι έτσι να μην έχει ιδιαίτερο μετεγχειρητικό πόνο ο ασθενής. Και αν είναι μια δύσκολη εξαγωγή τον καλύπτουμε με ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα του απαλύνει τα συμπτώματα. Με όλα αυτά προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε την κακή φήμη που έχει η εξαγωγή ενός δοντιού και μάλιστα δύσκολου ή φρονιμίτη που σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να γίνει εφιάλτης.