ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ (GBT)

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ GBT

Τώρα ο καθαρισμός ανέβηκε σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο GBT ( Guided Biofilm Therapy).
• Ο ελάχιστα επεμβατικός τρόπος καθαρισμού.
• Χωρίς ελαστικά κυπελλοειδή
• Χωρίς βουρτσάκια
• Χωρίς πάστες στίλβωσης
• Λιγότερη χρήση εργαλείων χειρός
• Λιγότερη εφαρμογή δύναμης
• Χρήση ζεστού νερού
• Πιο ευχάριστο για τον ασθενή

Το Guided Biofilm Therapy αποτελείται από θεραπευτικά πρωτόκολλα βασισμένα στην εξατομικευμένη διάγνωση για κάθε ασθενή και εκτίμηση του κινδύνου με σκοπό την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων. Η θεραπεία προσφέρεται με τον ελάχιστο επεμβατικό τρόπο, με το υψηλότερο επίπεδο άνεσης, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Το βιοϋμένιο – ο μεγάλος ένοχος

Το οδοντικό βιοϋμένιο είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας για τις τερηδόνες, τις περιοδοντικές και περι-εμφυτευματικές λοιμώξεις. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συστημικών νοσημάτων, όπως η καρδιαγγειακή και αναπνευστική νόσος, αρθρίτιδα ή διαβήτης. Η τακτική στοματική υγιεινή, συνδυασμένη με επαγγελματικά μέτρα διατηρεί το βιοϋμένιο υπό έλεγχο-για καλύτερη στοματική και συστημική υγεία. Το βιοϋμένιο δεν είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι. Η αποκάλυψη του βιοϋμενίου διευκολύνει την πλήρη αφαίρεση του. Απουσία βιοϋμενίου = Απουσία τερηδονών. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική σε όλους τους τύπους των οδοντικών ιστών ( οδοντίνη, οστεΐνη, αδαμαντίνη και ούλα). Προλαμβάνει την τερηδόνα και την ουλίτιδα σε παιδιά και ενήλικες.

Μεθοδολογία:

Πρώτα αποκαλύπτουμε το βιοϋμένιο και μάλιστα με δύο διαφορετικά χρώματα , ροζ όταν είναι λίγων ωρών και μπλέ σκούρο όταν είναι πιο παλιό από 2 ημέρες και επικρατούν οργανωμένα μικρόβια τα οποία ευθύνονται για τερηδόνες ή περιοδοντίτιδες

Μετά χρησιμοποιώντας την αεροστίλβωση με καινούρια πιο απαλή σκόνη επιμένουμε στα χρωματισμένα σημεία μέχρι να αφαιρεθούν από τις οδοντικές επιφάνεις και μαζί με αυτά να αφαιρέσουμε το βιοϋμένιο αποτελεσματικά. Μόλις αποχρωματιστεί η περιοχή τότε σταματάμε. Λόγω του οπτικού ελέγχου είναι η μέθοδος με τη μικρότερη επεμβατικότητα, γι’αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ουλικές υφιζήσεις.. Σε συνδυασμό δε με ζεστό νερό προσφέρει μέγιστη άνεση και ελάχιστη ευαισθησία. Είναι τόσο αποτελεσματικό που αφαιρεί εύκολα ακόμα και την άωρη τρυγία . Είναι δε τόσο ασφαλές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μέσα στην ουλοδοντική σχισμή.

Αφού τελειώσουμε με την αεροστίλβωση χρησιμοποιούμε τους υπέρηχους με ένα πολύ λεπτό άκρο και σε χαμηλή ένταση στα σημεία που έχει απομείνει τρυγία, και τα οποία ξεχωρίζουν αφού όλα γύρω τους είναι καθαρά. Με πολύ απαλό τρόπο ξεκολλάμε τα κομμάτια χωρίς καμμία ενόχληση.

Τέλος με τα εργαλεία χειρός κάνουμε, έλεγχο και αφαιρούμε απαλά οτιδήποτε έχει “ξεφύγει” από τα άλλα δυο στάδια.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο GBT επιτυγχάνουμε διατήρηση της υγείας των ούλων γιατί δεν τα τραυματίζει, θεραπεία των ουλικών υφιζήσεων αφού σταματάμε μόλις φύγει όλο το χρωματισμένο υλικό και δεν επιμένουμε άσκοπα και με κίνδυνο επιδείνωσης της υφίζησης. Ακόμη, έχοντας καθαρίσει όλες τις επιφάνειες είναι πιο εύκολο να ανιχνεύσουμε τις τερηδόνες σε αρχικό στάδιο, κάτι που θα μας επιτρέψει να επέμβουμε πολύ συντηρητικά. Με τον τέλειο καθαρισμό θεραπεύουμε την ουλίτιδα αφαιρώντας τα μικρόβια που την προκαλούν.

Σε ασθενείς που φέρουν ορθοδοντικούς μηχανισμούς είναι πολύ δύσκολο να κάνεις καθαρισμό. Το βιοϋμένιο δημιουργεί αδρότητα στο μεταλλικό σύρμα και τα brackets, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ συχνά ουλίτιδα, αιμορραγία, υπερπλασία των ούλων και φθορές στην αδαμαντίνη που μπορεί να εξελιχθούν σε τερηδόνες. Με το GBT, αφαιρώντας όλο το βιοϋμένιο χωρίς να βλάπτονται τα δόντια οι μηχανισμοί προλαμβάνουμε αυτές τις καταστάσεις.

Σε ασθενείς που έχουν αισθητικές αποκαταστάσεις, όπως ανασυστάσεις ή όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης ή ακόμη και πιο απλές εμφράξεις ρητίνης που όμως είναι ορατές υπάρχει δυσκολία να γίνει σωστός καθαρισμός χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να ξεκολλήσουν, να γρατζουνιστούν ή να θαμπώσουν. Από την άλλη, αν μείνει το βιοϋμένιο και η τρυγία ανεξέλεγκτα θα προκαλέσουν φλεγμονή στα ούλα και τελικά υφίζηση τους με αντιαισθητικά αποτελέσματα. Όχι όμως με το GBT. Καθαρίζει τα πάντα χωρίς καμμία φθορά συμβάλλοντας στη μακροζωία των αποκαταστάσεων. Το χρησιμοποιούμε με άνεση γύρω από τα όρια στεφανών, όψεων, επενθέτων κλπ.

Όσον αφορά τα εμφυτεύματα, από τη στιγμή που μπορούμε να στοχεύσουμε πάνω στην επιφάνεια τους χωρίς πρόβλημα και να την καθαρίσουμε συμβάλλουμε στην προστασία τους σε συνδυασμό τις περισσότερες φορές με ένα ειδκό ξέστρο στους υπέρηχους το οποίο δεν γδέρνει την επιφάνεια των εμφυτεμάτων. Και τέλος αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τρυγίας και δεν έχουν αφαιρεθεί μέχρι τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξέστρα χειρός από τιτάνιο τα οποία είναι αρκετά σκληρά για να απομακρύνουν τα στερεά υπολείμματα αλλά όχι πιο πολύ από το τιτάνιο της επιφάνειας των εμφυτευμάτων και έτσι δεν τη χαράζει. Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τη βλεννογονίτιδα ( δηλ. τη φλεγμονή των ούλων γύρω από ένα εμφύτευμα – αντίστοιχη της ουλίτιδας).