ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Στον τομέα αυτό περιλαμβάνεται η λεύκανση στο ιατρείο με χρήση ειδικής λάμπας, λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες, μικρές η μεγαλύτερες αισθητικές επεμβάσεις στο χρώμα ή το σχήμα των δοντιών με χρήση ρητίνης ( bonding), ή τέλος ολική αισθητική αποκατάσταση με κεραμικά υλικά.

Συγκεκριμένα:

Για να καλύψουμε την ανάγκη των ασθενών για πιο λευκά δόντια και μάλιστα γρήγορα εφαρμόζουμε τη μέθοδο λεύκανσης στο χώρο του ιατρείου με σύγχρονα λευκαντικά σκευάσματα και τελευταίας τεχνολογίας λάμπα led. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός των δοντιών για να είναι αποτελεσματική. Ξεκινώντας από μια απλή εφαρμογή 20 λεπτών για ένα “φώτισμα” του χαμόγελου, μπορούμε να την επαναλάβουμε άμεσα άλλες 2 φορές φθάνοντας την 1 ώρα συνεχούς λεύκανσης για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η συνεδρία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σε μερικές μέρες για ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Συνιστάται σε όποιον βιάζεται και κυρίως σε πιο μικρές ηλικίες ( ενήλικες ή και από 16 ετών και πάνω με σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα).

Αν ο ασθενής δε βιάζεται, είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχει έντονη δυσχρωμία ή κηλίδες καφέ ή λευκές, δεν είναι δυνατόν να γίνει λεύκανση στο ιατρείο και μάλιστα με σύντομα αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζουμε λεύκανση στο σπίτι για αρκετό χρονικό διάστημα και μερικές φορές σε συνδυασμό με λεύκανση στο ιατρείο. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Αφού προηγηθεί ο καθαρισμός των δοντιών παίρνουμε αποτυπώματα άνω και κάτω γνάθου και σε μερικές μέρες κατασκευάζουμε ένα ζευγάρι ναρθήκων λεύκανσης που εφαρμόζουν απόλυτα στα δόντια του ασθενή αφήνοντας ένα μικρό “χώρο” στη μπροστινή επιφάνεια για να τοποθετηθεί το φάρμακο της λεύκανσης. Εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση για μια ώρα ή εναλλακτικά για ολόκληρο το βράδυ ανάλογα με τον τύπο του υλικού της λεύκανσης. Θα εφαρμοστεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες ( μπορεί να επεκταθεί και σε μήνα ή ακόμη πιο πολύ), και μπορεί κάποια στιγμή να συνδυαστεί με λεύκανση στο ιατρείο.

Υπάρχουν χαμόγελα στα οποία ένα δόντι “πετάει”, είναι λίγο πιο “στραβό”, “κοντό” ή και λίγο πιο “μέσα”. Μπορεί να υπάρχουν μικρά η μεγαλύτερα “κενά”. Μπορεί κάποιος να θέλει να κάνει πιο “λευκά” τα δόντια του αλλά να μη μπορεί να κάνει λεύκανση γιατί έχει σφραγίσματα ή θήκες. (Η λεύκανση μπορεί να αλλάξει το χρώμα μόνο σε δόντια και όχι σε τεχνητά υλικά). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να τροποποιήσουμε το σχήμα, τη θέση ή το χρώμα ενός ή περισσότερων δοντιών με σύγχρονες ρητίνες, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο “αόρατες” αποκαταστάσεις χωρίς σοβαρές επεμβάσεις στα δόντια.

Τέλος σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, με “ταλαιπωρημένα” δόντια μπορεί να χρειαστούν πιο μεγάλες “επεμβάσεις”, δηλαδή όψεις ή στεφάνες ( θήκες). Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας κεραμικά υλικά ( ζιρκόνιο ή διπυριτικό λίθιο ( e.max) ) και υπερσύγχρονες τεχνικές για να πετύχουμε τέλεια εφαρμογή και απαράμιλλη αισθητική. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών ( cad-cam). Η διαδικασία περιλαμβάνει “σχεδιασμό χαμόγελου”. Στο πρώτο ραντεβού συζητούμε με τον ασθενή για το τι τον ενοχλεί στο χαμόγελο του. Παίρνουμε φωτογραφίες και αποτυπώματα. Σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη φτιάχνουμε το καινούριο σχέδιο των δοντιών με κερί. Την “πρόταση” αυτή τη δοκιμάζουμε στο στόμα του ασθενή παίρνοντας μια καλή εικόνα για το πως θα δείχνουν τα δόντια (moke up) χωρίς να έχουμε πειράξει τίποτα στο στόμα. Έτσι έχουμε έναν οδηγό για το πόσο θα τροχίσουμε το κάθε δόντι για να μας γίνει το αποτέλεσμα τέλειο. Τροχίζουμε τα δόντια που έχουμε αποφασίσει, παίρνουμε αποτυπώματα για τις τελικές εργασίες και φτιάχνουμε προσωρινές αποκαταστάσεις μέχρι να ετοιμαστούν οι μόνιμες. Κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές και όταν είμαστε έτοιμοι τις κολλάμε δημιουργώντας ένα νέο χαμόγελο που εκπληρώνει τις επιθυμίες του ασθενή.